JUTRO OSTATKI: Smakowite skutki harców chemika w kuchni

Przedsmak kulinarnego eksperymentu REO

– Jutro “Ostatki”, zatem jest to doskonały czas, żeby w domowym laboratorium zapoznać się z fizykochemią cieczy nienewtonowskich – powiedział chemik, zabierając się za pieczenie serniczka…

Jutro podamy pełen przepis!

Aby przygotować się do eksperymentu już dzisiaj zakup następujące składniki:

1 kg ściętej masy białkowo-tłuszczowej, dostępnej w handlu jako twaróg tłusty
6 sztuk nienarodzonych kurcząt, znanych powszechnie jako jaja
150 gramów sacharozy (cukier)
250 gramów estrów kwasu butanowego i propan-1,2,3-tri-olu – masło
0,15 decymetra sześciennego wodno-białkowo-tłuszczowej emulsji zwanej śmietaną 36%
15 gramów skrobi – mąka ziemniaczana
laska wanilii jako odorant
0,1-0,2 grama NaCl (sól)

Zapraszamy na jutrzejsze spotkanie z cieczami, które w kuchni są stale obecne. Poznajcie ciecze nienewtonowskie!