NA WYNOS, ale bez plastiku

Opakowania jednorazowe z materiałów biodegradowalnych

Coraz więcej restauracji i firm cateringowych wykreśla ze swojego menu plastikowe słomki do napojów. Ale na tym nie koniec. Pozbywają się plastiku całkowicie na rzecz tacek, pudełek, talerzy i kubków, które po konsumpcji (tego co na nich, chociaż jadalne opakowania także istnieją) można dostarczyć do kompostowni i zutylizować w bezpieczny dla środowiska sposób. Co sprytniejsi pewnie wyprodukują przy tej okazji ciepło, a nawet prąd.

Do lokali bez plastiku dołączyła mieszcząca się przy placu Bankowym w Warszawie restauracja Otto Pompieri. Zaprzestano podawania do napojów plastikowych słomek. Dania na wynos są wysyłane w innowacyjnych, całkowicie ekologicznych opakowaniach.

Polacy zużywają 3 miliony plastikowych rurek każdego dnia.

Zamiast półmisków czy talerzy można używać np. naczyń wykonanych z liści palmowych. Talerze jednorazowe z otrąb pszennych nadają się do serwowania dań zimnych, gorących, tłustych i oleistych, a do tego można je… zjeść. Biodegradowalne kubki z papieru połączonego ze skrobią kukurydzianą PLA oraz rozkładają się 90 dni a nie tysiące lat. Porzucona plastikowa słomka nie rozkłada się i nie poddaje recyklingowi.

Z całkowicie ekologicznych, w pełni biodegradowalnych pudełek cateringowych korzysta między innymi brytyjski parlament.

– Żyjemy w świecie wszechobecnego plastiku, zapominając, że produkty, których używamy na co dzień, mogą nas przeżyć o kilkaset lat. Przykładem są plastikowe słomki czy opakowania cateringowe. Przedmioty, z których korzystamy przez kilkadziesiąt minut, stają się poważnym problem dla środowiska naturalnego. Jako restauracja dbamy zarówno o naszych gości, jak i przykładamy dużą wagę do odpowiedzialności za naszą działalność – mówi Michał Ostrowski, menedżer restauracji Otto Pompieri.

Organizacja Seas At Risk szacuje, ze w całej Unii Europejskiej zużywa się i wyrzuca rocznie ponad 36 miliardów słomek. Polacy używają rocznie 1,2 miliarda, co przekłada się na ponad 3 miliony rurek dziennie.

Otto Pompieri zamienił wszystkie słomki na papierowe. Wprowadził też jednorazowe sztućce, kubki i pudełka cateringowe firmy Vegaware. Są one wytwarzane z materiałów roślinnych, które spełniają międzynarodowe standardy dotyczące kompostowania.
W październiku 2018 roku z plastikowych słomek zrezygnowano m.in. w restauracjach należących do sieci Jeff’s.


REO POLECA

📻 CZY ZIEMNIAKI URATUJĄ ZIEMIĘ? Co po plastiku?