Mars i Unilever planują przejść na OZE


Unilever i Mars ogłosiły plany przejścia w 100 proc. na OZE. Według szacunków Europejskiej Agencji Środowiska, producentom żywności i napojów w Europie już udało się zmniejszyć emisję dwutlenku węgla o ok. 22 proc. (pomiędzy rokiem 1990 a 2012), dzięki częstszemu wybieraniu czystej energii i wprowadzaniu zmian mających na celu optymalizację zużycia energii.

 

Mars Inc. już częściowo wykorzystuje w swoich europejskich fabrykach samodzielnie produkowany biogaz. “Mamy ambitny cel – zredukować naszą zależność od paliw kopalnych i wyeliminować 100 proc. emisji gazów cieplarnianych w działalności naszej firmy do 2040 roku” – mówi Juan Manuel Báñez Romero, menadżer ds. europejskich relacji rządowych Mars.

 

Zgodnie z danymi Komisji Europejskiej, sektor produkcji żywności i napojów odpowiada za ok. 18 proc. emisji gazów cieplarnianych. Komisja zleciła w 2014 r. wykonanie oceny wpływu na środowisko konkretnych produktów żywnościowych np. kawy, mięsa, piwa czy makaronu. Wyniki tych analiz opinia publiczna ma poznać w 2017 r.

 

Redakcja reo.pl

źródło: euractiv.com

fot. Don Graham/flickr.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here