📻 KONIEC DIETY śródziemnomorskiej?

AUDIO REO. Posłuchaj nagranego artykułu. Czyta Danuta Stachyra. 3’20”

Miłośnikom wspaniałej włoskiej kuchni przyjdzie się zmierzyć z jedną z największych katastrof kulinarnych naszego wieku. Z powodu zmiany klimatu naszej ulubionej włoskiej oliwy może niedługo zabraknąć na stole.

Włochy przygotowują się na straty spowodowane drastycznym spadkiem produkcji oliwy z oliwek. Z powodu zmiany klimatu oraz zarazy, która ostatnio dotyka drzewa oliwne, tegoroczny zbiór oliwek może być mniejszy niż zwykle. I to nawet o 60%.

Zmianie ziemskiego klimatu towarzyszą nagłe fenomeny pogodowe. Letnie susze, wiosenne przymrozki oraz silne deszcze występujące na Półwyspie Apenińskim stają się coraz bardziej dotkliwe dla jego mieszkańców. Tym razem ofiarami gwałtownych zjawisk pogodowych stali się producenci oliwy. Sektor będzie musiał znacząco zmniejszyć produkcję włoskiego nektaru.

Producenci protestują oraz apelują do rządu o podjęcie działań, które zrekompensują im szkody spowodowane zmianą klimatu. Już w 2018 roku z uwagi na niekorzystną pogodę sektor odnotował straty w wysokości jednego miliarda euro. Uderzyło to przede wszystkim w małych producentów. Tak niskiej produkcji oliwy nie było od 25 lat.

Oliwki, Unsplash

Do tragedii dodatkowo dołożyła się bakteria o nazwie Xylella fastidiosa, która zniszczyła setki tysięcy drzew oliwnych w regionie Pulia. Bakteria ta rozprzestrzeniła się w niekontrolowany sposób w całym regionie. Najprawdopodobniej została przypadkiem przywieziona na egzotycznych roślinach sprowadzanych z Kostaryki.

Producenci domagają się od rządu środków na inwestycje w nowe szczepy drzew oraz wypłaty odszkodowań za ostatnie niepowodzenia. Sektor oliwy z oliwek we Włoszech jest wart trzy miliardy euro, więc gra jest warta świeczki. A nawet dużej świecy.

Na chwilę obecną nawet Włosi wyczerpali swoje zapasy i oliwę muszą sprowadzać z Hiszpanii, Grecji czy z Turcji. Niestety dla konsumentów tego ulubionego dodatku kulinarnego oznacza to, że będziemy coraz bardziej narażeni na podróby włoskiej oliwy albo na kupowanie mieszanek sprowadzanych z różnych krajów.

Czytajmy dokładnie etykiety. I zawczasu przyzwyczajajmy się do smaku oliwy z oliwek pochodzącej spoza Włoch!


REO POLECA

SPRÓBUJ SERNIKA. Z przepisu Chemika