📻 ALTERNATYWA DLA PLASTIKU. Rewolucyjny pomysł Polki

Agnieszka Sielańczyk o nowym ekologicznym zamienniku plastiku

AUDIO REO. Posłuchaj tekstu na podcaście. Czyta Paweł Sito.

 



SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) to opracowana przez Polkę alternatywa dla plastikowych opakowań.
Czy ekoopakowanie zrewolucjonizuje przemysł i przyczyni się do skutecznej walki z zanieczyszczeniem środowiska?

SCOBY to opakowanie organiczne, przypominające z wyglądu bardzo delikatny papier w beżowym kolorze. Służy do przechowywania produktów suchych i półsuchych, które zabezpieczone w ten sposób zachowują świeżość do pół roku. Z powodzeniem zastąpić może opakowania i folię spożywczą, a co najważniejsze – po zużyciu można je… zjeść bądź wyrzucić bez uszczerbku dla środowiska.

ekologiczne opakowanie zamiast plastiku
Róża Rutkowska, fot. Róża Rutkowska

Na pomysł ekoopakowania wpadła Róża Rutkowska, absolwentka School of Form Uniwersytetu SWPS. Jest ono wytwarzane z matki grzyba zwanego kombuchą, który opisywany jest jako kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży. Potocznie zwany grzybkiem herbacianym organizm, znany jest medycynie naturalnej od ponad dwóch tysięcy lat. Niektórzy twierdzą, że napój z kombuchy posiada właściwości skutecznie wspomagające walkę z wieloma schorzeniami, między innymi bezsennością, utratą pamięci, nadciśnieniem tętniczym, a nawet chorobą nowotworową oraz usprawnia funkcje wątroby, nerek i pęcherza moczowego,. Niestety, nie ma badań klinicznych potwierdzających wymienione działanie kombuchy, jednak zwolennicy herbacianych kuracji zapewniają, że napój sprawdza się znakomicie.

Jak powstaje SCOBY? – Matkę kombuchy wkładamy do płynu z cukrami i czekamy na efekt tydzień do dwóch tygodni. Nie potrzebujemy do tego sterylnych warunków, zaawansowanych umiejętności czy skomplikowanego sprzętu. Roztwór nie potrzebuje światła słonecznego. Jedyne, co jest potrzebne, to temperatura około 20-35 st. Celsjusza i minimum 3 centymetry głębokości płynu, w którym materiał może wzrastać – powiedziała PAP Rutkowska.

W tak wyhodowaną biotkaninę można opakować większość produktów spożywczych.

Polka podkreśla jednak, że projekt wciąż wymaga dopracowania. Problemem SCOBY jest wilgoć. Przy dużej wilgotności powietrza materiał może chłonąć wodę i tracić wytrzymałość.

ekologiczne opakowanie zamiast plastiku
SCOBY, fot. Róża Rutkowska

W obliczu decyzji Komisji Europejska, która do 2021 roku zamierza objąć zakazem produkcję wszystkich przedmiotów jednorazowego użytku wykonanych z tworzyw sztucznych, pomysł Róży Rutkowskiej może okazać jednym z najlepszych rozwiązań dla przemysłu spożywczego.

Jesteśmy uzależnieni od tworzyw sztucznych, bo ułatwiają nam przechowywanie, ale i gotowanie żywności. Pamiętajmy, że mamy wybór. Możemy zdecydować się na alternatywne opakowania wykonane z kombuchy, alg czy kazeiny. SCOBY jest kompromisem pomiędzy wygodą a troską o przyrodę.

Surowiec jest wielofunkcyjny i szybki do uzyskania.

Poza tym może być zjedzony wraz z zawartością lub wyrzucony na kompost. Dzięki temu, zamiast zaśmiecać środowisko będzie je wzbogacać – mówi projektantka.

Więcej o projekcie www.rozajanusz.com



REO POLECA

📻 Bartek Pograniczny: Ekologiczny plastik? Ziemniaczany!